Μητέρα δε γεννιέσαι, γίνεσαι κάθε φορά που η παρουσία, η ενσυναίσθηση και η αγάπη δημιουργεί κοντινότητα στην επαφή. Τη μητρική λειτουργία τη συναντούμε συχνά σε πολλές φάσεις στη ζωή μας και με διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι εμπλουτίζουμε τη ζωή τη δικιά μας και τις ζωές των άλλων. Το κείμενο του Daniel Stern ¨Ταυτίζομαι και αγαπώ” μιλά για τη μητρική λειτουργία και τη γέννηση του μαγικού συναισθήματος της αγάπης:

“Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της πρωταρχικής επαφής είναι η ικανότητα της μητέρας να ταυτίζεται με το παιδί της. Ταυτίζομαι σημαίνει μπαίνω συναισθηματικά στη θέση ή στο μυαλό του μωρού μέσω της ενσυναίσθησης και στη συνέχεια είμαι ικανή να τροποποιήσω τα συναισθήματα μου, ώστε να συμφωνούν με όσα φαντάζομαι πως νιώθει το μωρό μου. Ως τελικό αποτέλεσμα, είσα σε θέση να νιώσεις τι αισθάνεται το μωρό (έστω στιγμιαία) και μέσα απ’ αυτή την κατανόηση μαθαίνεις καλύτερα το μωρό σου.

Όταν επιτρέπεις μια τέτοια ενσυναισθηματική ανταλλαγή, οικοδομείς έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό σύνδεσμο με το παιδί σου. Εισάγεις κάτι από τον εαυτό σου σε αυτό το πλασματάκι και το ίδιο κάνει και εκείνο σ’ εσένα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μοναδικής σχέσης. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρέχει επαρκή σωματική φροντίδα σε ένα παιδί, ελάχιστοι όμως άνθρωποι, πέρα από τους γονείς , τους παππούδες ή ορισμένους στενούς συγγενείς του μωρού, είναι σε θέση να εκπληρώσουν απόλυτα τη λειτουργία της ταύτισης που γεννά την αγάπη”