Ανακοινώσεις – Διαδραστικές Παρουσιάσεις – Δημοσιεύσεις

 •  «Δημιουργικές Προσεγγίσεις στην Εποπτεία – Θεωρία και Πράξη».
  Διαδραστική τρίωρη παρουσίαση στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Αναλυτικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας (Σεμινάρια Σαββάτου).
  Δεκέμβριος 2018.
 •  «Ο συμβολισμός κοινός τόπος στην Ψυχανάλυση και την Τέχνη».
  Διάλεξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο σεμινάριο Ψυχανάλυση και Πολιτισμός: Η συνειδητή και ασυνείδητη ζωή των Ελλήνων.
  Οργάνωση ΕΕΟΑΡΟΨ και E.Ι.Π.Δ.
  Νοέμβριος 2018.
 •  «Η Δημιουργική Εποπτεία σαν φορέας ανθεκτικότητας. Ανακαλύπτοντες τον Οδυσσέα σε εποχές ρευστότητας.
  Διαδραστική Παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο Ψυχική Ανθεκτικότητα μέσα από το Τραύμα. Το αρχέτυπο του πληγωμένου Θεραπευτή.
  Οργάνωση ΠΕΕΔΠ στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
  Μάιος 2018.
 • «Ένας μύθος για την σύγχρονη ρευστή πραγματικότητα».
  Διαδραστική Παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» στην ημερίδα, Ερμηνεύοντας τον Αρχαίο Ελληνικό χορό: μύθοι, κείμενα, απεικονίσεις και κοινωνική πραγματικότητα.
  Οργάνωση: ΕΚΠΑ, Τμήμα Αθηνών Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και Ομάδα μελέτης αρχαίας Όρχησης.
  Απρίλιος 2018. Εκτενής περίληψη της παρουσίασης θα εκδοθεί στον συλλογικό τόμο «Ερμηνεύοντας τον Αρχαίο Ελληνικό Χορό».
 •  «Δημιουργικές προσεγγίσεις στην Εποπτεία μέσα από την Εικαστική Θεραπεία και την Δραματοθεραπεία» μαζί με την Εικαστική Θεραπεύτρια Νιζέτα Αναγνωστοπούλου στην ημερίδα της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΕΕΨΕ) «Η ψυχοθεραπεία στην Πράξη: Διαφορές και Συγκλίσεις».
  Δεκέμβριος 2017.
 •  «Για την Δημιουργική Εποπτεία»
  Διαδραστική τετράωρη παρουσίαση για Θεραπευτές.
  13η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας. Συνδιοργάνωση με την ΕΔΠΕ. Μάρτιος 2017.
 •  «Το σφιχτό νυφικό της Ψυχής. Δημιουργική εποπτεία για την περίπτωση μιας γυναίκας με κρίσεις πανικού».
  Masterclass στο 4ο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η ΕΔΠΕ με θέμα «Έρως και Ψυχή. Από τον μύθο στην Προοπτική» με τη συνεργασία του Δραματοθεραπευτή Τάσου Μπάμπαλη . Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  Δεκέμβριος 2016.
 •  «Με διαβατήριο τον Μύθο: Το παράδειγμα ενός δραματοθεραπευτικού μοντέλου» με την δραματοθεραπεύτρια Δήμητρα Σταύρου. Διάλεξη στο 4ο συνέδριο ΕΔΠΕ «Έρως και Ψυχή. Από τον μύθο στην Προοπτική». Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Δεκέμβριος 2016.
 •  «Amazon identity: The masculine side of the female». Case study 20th EAP international Congress «Gender and Psychotherapy» organized by European Association for Psychotherapy (EAP) National Organization for Psychotherapy in Greece (NOPG). Ιούνιος 2015.
 • «Ο μύθος στη θεραπεία ζεύγους» άρθρο με case study ζεύγους και εφαρμογή μύθου επιλογής για την ψυχοθεραπευτική συνθήκη. Για τον συλλογικό τόμο της Α΄ Ψυχιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Η Συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική». Μάιος 2014.
  (Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Βήτα το 2019)
 • «Δραματοθεραπευτική προσέγγιση στην θεραπεία ζεύγους: εστιάζοντας στο σημαντικό τρίτο – την σχέση».
  Το παράδειγμα διαλόγου μεταξύ Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας με case study ζεύγους και case study του παιδιού τους.
  Διάλεξη με την παιγνιοθεραπεύτρια Αγγελική Λεπατατζή.
  Παρουσίαση στο 2ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΔΠΕ με θέμα Δραματοθεραπεία και Παιγνιοθεραπεία σύγχρονες θεραπευτικές Αναπαραστάσεις.
  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Νοέμβριος 2010.
 • «Η μεταποιητική Ευκαιρία της Κρίσης» με την Εικαστική Θεραπεύτρια Νιζέτα Αναγνωστοπούλου στην 6η ημερίδα της Εθνικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας. Η κρίση στην Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία: Κίνδυνος ή Ευκαιρία. Μάιος 2009.
 • «Τα σημάδια της Ψυχής και πώς εγγράφονται στο Σώμα: Δραματοθεραπευική αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων». Ομιλία case study στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας που οργάνωσε η ΕΔΠΕ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μάιος 2007.
  Το κείμενο της ομιλίας περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Δραματοθεραπεία και Εφαρμογές: 14 κείμενα για τη Δραματοθεραπευτική Διεργασία». Εκδόσεις Θυράρι.
 • «Το σώμα σε διάλογο». Διαδραστική Παρουσίαση στο Διεθνές συνέδριο 13th Reach to Recovery international: Breast Cancer Support Conference.
  Οργάνωση Άλμα Ζωής και Global cancer control. Ιούνιος 2005.
 • «Η τελετουργία και ο ρόλος της στη Θεραπευτική διαδικασία».
  Ομιλία case study στο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: Η συμβολή της Τέχνης στις Ψυχιατρικές Θεραπείες που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Υγείας Επέκεινα». Μάιος 2003.
  Η εργασία περιλαμβάνεται στον συλλογικό Τόμο Τέχνη και Ψυχιατρική και έχει δημοσιευθεί στα Τετράδια Ψυχιατρικής.
 • «Η Δραματοθεραπεία ως θεραπεία επιλογής για τους Εφήβους και την Οικογένεια». Ομιλία στην ημερίδα: Ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις σε θέματα γάμου, οικογένειας και κοινωνίας που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Νοέμβριος 2001.
 • «Το δένδρο της Ζωής». Δραματοθεραπευτικό εργαστήρι για την εμπειρία του Διαλόγου, των σχέσεων και την αλληλεπίδραση μέσα στην Οικογένεια.
  8th World Congress της International Family Therapy Association με θέμα: Global dialogue Diversity and Unity. Οργάνωση: Laboratory for Study of Human Relations. Ιούλιος 1996.
 • Δραματοθεραπεία: μελέτη μιας Ομάδας με Ψύχωση, Θεραπευτική Κοινότητα Κυψέλη. Ομιλία οργάνωση Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Θεραπευτική Κοινότητα Κυψέλη. Ιανουάριος 1991.

Video – Δρώμενα στην Φύση – Project

 • «Το δακτυλίδι». Ποίηση και εικαστικό video με την Εικαστικό Μαίρη Χρηστέα για το 4ο συνέδριο που οργάνωσε η ΕΔΠΕ με θέμα: «Έρως και Ψυχή. Από τον μύθο στην Προοπτική». Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Δεκέμβριος 2016.
 • «Μικρά υπερεαλλιστικά ποιήματα για τον Έρωτα».
  Το video που αφορά το μεταίχμιο του περάσματος του έρωτα από το φανταστικό στο πραγματικό την εποχή της εφηβείας. Προηγήθηκε ένα εργαστήρι βασισμένο στο θεατρικό έργο «το ξύπνημα της Άνοιξης» του Frank Wedekind. Ζητήθηκε από τους εφήβους να γράψουν ένα μικρό υπερρεαλιστικό ποίημα για τον έρωτα που απαγγέλθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε με τον τρόπο που διάλεξαν οι ίδιοι. Τα ποιήματα είναι γραμμένα με τον υπερρεαλιστικό τρόπο γραφής. Απαρτίζονται από σύνολα εικόνων και φράσεων που αναδύονται από το ασυνείδητο και διαδέχονται η μία την άλλη συνειρμικά χωρίς ή με ελάχιστη έλλογη σύνδεση μεταξύ τους.
  Δεκέμβριος 2016.
 • «Το Δρώμενο – Ο Λόγος» video Δρώμενο για την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου και παρουσιάστηκε στις Κεντρικές πλατείες της πόλης αντί ομιλιών σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Εύχαρι Παπαϊωάννου. Ιούνιος 2000.
 • «Χτες το βράδυ σ’ είδα στο όνειρό μου: Φαντασιώσεις, όνειρα και επιθυμίες για το παιδί που δεν έχει γεννηθεί ακόμα». «Τα δικά μας Νανουρίσματα και Παραμύθια». Βιωματικά εργαστήρια στο πρόγραμμα Γένεσις για εγκύους που οργανώθηκε από το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας. Υπεύθυνη του προγράμματος η Συστημική Θεραπεύτρια Σμάρω Τσαγκαράκη. Στο team συμμετείχαν και η Ανθρωπολόγος Γιώτα Κατσίκη, η Σωματική Θεραπεύτρια Πέπη Μαζαράκη και οι Μαίες Λαμπρινή Παλικαρά και Δήμητρα Φρουδάκη 2009 – 2010.
 • Δρώμενο στη Παραλία της Σκοτίνας Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Νεότητας “Όλυμπος” για Στελέχη του ΣΕΟ. Πήραν μέρος χίλια περίπου άτομα. Με τους μουσικούς στα κρουστά Ναράιαν Πρότιν και Θεοδωρή Χιώτη. Ιούλιος 2010.

«Πρόσωπο και Προσωπείο».
«Σώμα και τροφή μέσα από τα παραμύθια».
«Η προσωπική μου μυθολογία».
Μαραθώνιοι διάρκειας μιας εβδομάδας ο καθένας στη Φύση. Εναλλακτικές διακοπές στην Κυλλήνη που οργανώθηκαν από το κέντρο Πολιτισμός και Αναζήτησης Δίοδος. Αύγουστος 1995, 1996, 1997.